Toename coronaverbouwingen: wat te doen bij overlast en schade door de buren?

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal burenruzies flink toegenomen. Het aantal verbouwingen nam in 2020 met 40% toe ten opzichte van 2019, meldt De Hypotheekshop aan het Parool. Dit heeft geleid tot een toename in het aantal meldingen van geluidsoverlast door buren. Daarnaast kan schade aan naastgelegen woningen door de toename in het aantal verbouwingen ook vaker voorkomen. Dat meer mensen last hebben van overlast door verbouwingen komt doordat thuiswerken de norm is. Pricewise zocht uit hoe buren die last hebben van geluidsoverlast rechtmatig kunnen handelen, hoe je ruzie kunt voorkomen en wie er aansprakelijk gesteld kan worden bij schade.

Kijk welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij je past

Burenruzie voorkomen
Het is verstandig om bij een verbouwing altijd van tevoren samen met de buren heldere afspraken te maken over de duur van de verbouwing en op welke tijdstippen er verbouwd gaat worden. Zo worden geluidsoverlast en burenruzies voorkomen. In coronatijd is dit helemaal een goed idee. Om een conflict met de buren te voorkomen, is het daarnaast slim om voorafgaand aan de verbouwing te bepalen wie er aansprakelijk gesteld wordt bij schade aan het naastgelegen pand. Betrek hier eventueel ook de ingeschakelde aannemer bij.

Nulmeting vergoed vanuit verzekeraar of aannemer
Bij angst voor schade als gevolg van een verbouwing bij de buren, biedt een nulmeting uitkomst. Een bouwkundig expert legt dan aan de hand van foto’s en beschrijvingen de staat van het naastgelegen huis vóór de verbouwing vast. Met het nulmeting-rapport kan bewezen worden dat schade nog niet aanwezig was voorafgaand aan de werkzaamheden van de verbouwing. Dit kan bewijs zijn om de aansprakelijkgestelde de schade te laten vergoeden. Een dergelijke aansprakelijkstelling wordt ook wel een bouwexploit genoemd. Spreek van tevoren af wie de kosten van de nulmeting gaat betalen. Soms biedt de aannemer of de opdrachtgever aan om voor deze kosten op te draaien. Het kan ook zijn dat de verzekeraar een vergoeding geeft. Bij een huis van minder dan 150 m2 is de prijs van een nulmeting zo’n € 300,-. Is het huis groter, dan zijn de kosten hoger.

Share Post:

About Author

Ko Itakura

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *